SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodany indeks

  • [...] oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 15582 Data: 2009-06-17 18:23:50 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Indek glikemiczny-chyba wszystko

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-05-18 10:38:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [ART]Przygotowanie do budowy masy mięśniowej - inetheend

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] na kg masy ciała. Zanim zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy 1,5g. Wyszło nam: [...]

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-09-07 22:58:42 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Mity w odżywianiu.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-25 20:36:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Indeks glikemiczny - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. [...]

    Odpowiedzi: 47 Ilość wyświetleń: 13370 Data: 2010-06-17 21:24:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] hepatocyty) zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, co obniża poziom glukozy we krwi. ......czyli ze jak? W mega mega skrócie: Spożywamy posiłek bogaty w węglowodany (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). Węglowodany się trawią - do krwi zostaje uwolniona glukoza Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 16024 Data: 2011-04-24 03:32:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • -+BILANS ENERGETYCZNY NA TALERZU+-

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O wiele bardziej praktyczny okazał się podział na węglowodany szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 4916 Data: 2008-01-06 21:42:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ketogeniczne zmagania z dieta

    Temat
    Iron Horse Series

    [...] na komórkach mięśni są otępiałe a ich metabolizm jest bardziej wydajny w otrzymywaniu energii z pożywienia, który sprawia że lepiej gromadzi tłuszcz. Kiedy endomorf spożywa węglowodany, organizm wydziela insulinę która nie może skutecznie wykonać swojej pracy. Otępiały receptor zupełnie nie przyjmuje insuliny. W efekcie komórki mięśni nie [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 11119 Data: 2007-01-30 15:42:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • indeks glikemiczny

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] produkty można zatem rozwiązać problem użyteczności posiłków w stosunku do wysiłku fizycznego. W skrócie indeks glikemiczny pozwala na prawidłowe spożywanie bogatych w węglowodany posiłków. Oznacza to, że jedząc tą samą ilość węglowodanów, możesz w ciągu dnia tak nimi manipulować, by poziom glukozy we krwi był wysoki lub obniżał się na [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 9153 Data: 2005-09-05 23:11:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] krótko w artykule przedstawionych. ##### Makroskładniki ##### Wszystko co jemy składa się z trzech głównych „elementów“, tzw. makroskładników, do których należą: - białka - węglowodany - tłuszcze. Białka Białka to najważniejszy materiał budulcowy naszego organizmu, pamiętajcie, że stanowią one aż 50 % suchej masy ciała człowieka. Białka składają [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 6204 Data: 2013-08-19 17:43:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • odżywianie sportowców (art)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie intensywnego wysiłku zwiększa wytrzymałość, czyli zdolność do kontynuowania wysiłku. Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok.2 godzin przed intensywnym wysiłkiem, takim jak np. bieg, aby mógł on opuścić żołądek i dotrzeć do jelita cienkiego Tam węglowodany zawarte w [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2598 Data: 2009-03-18 21:46:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Walory zdrowotne diety śródziemnomorskiej.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] cywilizacji. - Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 13009 Data: 2005-03-22 07:18:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odzywianie i suplementacja w sztukach walki by k3ho

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]

    Odpowiedzi: 167 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-05-08 23:48:29 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • INDEKS GLIKEMICZNY

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Węglowodany odpowiedzialne za to zjawisko będziemy dla uproszczenia nazywać „złymi". Pozostałe, których indeks glikemiczny nie przekracza 50, możemy określać jako „dobre węglowodany". Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). [...]

    Odpowiedzi: 18 Ilość wyświetleń: 8066 Data: 2004-04-15 19:11:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kompedium zdrowia...

    Temat
    Trening w domu

    [...] dla dzieci i młodzieży. Węglowodany. Jeśli już ustalimy ilość białka i tłuszczy w procentach, to reszta przypada węglowodanom. Staramy się jadać produkty zawierające węglowodany złożone, których indeks glikemiczny jest niski( a dokładniej po przeczytaniu dzisiaj artykułu Skalara, trzeba by się skupić na ładunku glikemicznym). Odnosi się [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 5395 Data: 2008-04-12 17:57:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gainer = najczęściej strata kasy!!!

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] zastosowanie ma właśnie odżywka białkowa (bo nie każdy ma możliwość lub tyle zacięcia, aby zabierać ze sobą: gotowaną pierś, puszkę tuńczyka, czy twaróg). A jeśli chodzi o węglowodany to dostarczajmy je z normalnego jedzenia dbając jednocześnie o to by ich indeks glikemiczny był odpowiedni do pory w jakiej je spożywamy. W ciągu dnia spożywajmy [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 11224 Data: 2006-12-03 13:37:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Indeks glikemiczny

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Indeks glikemiczny - to wyznacznik mówiący nam jak nasze ciało odpowie na posiłek zawierający węglowodany i w jakim stopniu poziom glukozy w naszej krwi wzrośnie. Czy w diecie redukcyjnej powinniśmy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, czy to pomoże nam zredukować wagę???. Moim zdaniem trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie co [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 11481 Data: 2005-08-24 16:19:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • prościej się nie da czyli coś dla nowicjuszy

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego). 2. węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2460 Data: 2006-09-17 12:51:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ZBILANSOWANA MASOWA DIETA

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] diety w białko powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu). - węglowodany (glukoza) to podstawowe paliwo mięśni i mózgu - są niezbędne do syntezy glikogenu oraz są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, enzymów oraz błonnika [...]

    Odpowiedzi: 51 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-18 19:17:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Indeks glikemiczny + tabela

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki kukurydziane = 85, kukurydza = [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-04-25 00:40:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)