[...] oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na kg masy ciała. Zanim zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy 1,5g. Wyszło nam: [...]
Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]
Indeks glikemiczny - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. [...]
[...] hepatocyty) zwiększa się transport glukozy do wnętrza komórek, co obniża poziom glukozy we krwi. ......czyli ze jak? W mega mega skrócie: Spożywamy posiłek bogaty w węglowodany (choć nie tylko węglowodany powodują wydzielanie insuliny!). Węglowodany się trawią - do krwi zostaje uwolniona glukoza Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im [...]
[...] to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O wiele bardziej praktyczny okazał się podział na węglowodany szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te [...]
[...] na komórkach mięśni są otępiałe a ich metabolizm jest bardziej wydajny w otrzymywaniu energii z pożywienia, który sprawia że lepiej gromadzi tłuszcz. Kiedy endomorf spożywa węglowodany, organizm wydziela insulinę która nie może skutecznie wykonać swojej pracy. Otępiały receptor zupełnie nie przyjmuje insuliny. W efekcie komórki mięśni nie [...]
[...] produkty można zatem rozwiązać problem użyteczności posiłków w stosunku do wysiłku fizycznego. W skrócie indeks glikemiczny pozwala na prawidłowe spożywanie bogatych w węglowodany posiłków. Oznacza to, że jedząc tą samą ilość węglowodanów, możesz w ciągu dnia tak nimi manipulować, by poziom glukozy we krwi był wysoki lub obniżał się na [...]
[...] krótko w artykule przedstawionych. ##### Makroskładniki ##### Wszystko co jemy składa się z trzech głównych „elementów“, tzw. makroskładników, do których należą: - białka - węglowodany - tłuszcze. Białka Białka to najważniejszy materiał budulcowy naszego organizmu, pamiętajcie, że stanowią one aż 50 % suchej masy ciała człowieka. Białka składają [...]
[...] wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie intensywnego wysiłku zwiększa wytrzymałość, czyli zdolność do kontynuowania wysiłku. Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok.2 godzin przed intensywnym wysiłkiem, takim jak np. bieg, aby mógł on opuścić żołądek i dotrzeć do jelita cienkiego Tam węglowodany zawarte w [...]
[...] cywilizacji. - Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] Węglowodany odpowiedzialne za to zjawisko będziemy dla uproszczenia nazywać „złymi". Pozostałe, których indeks glikemiczny nie przekracza 50, możemy określać jako „dobre węglowodany". Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny. Indeks glikemiczny wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej (gotowanie). [...]
[...] dla dzieci i młodzieży. Węglowodany. Jeśli już ustalimy ilość białka i tłuszczy w procentach, to reszta przypada węglowodanom. Staramy się jadać produkty zawierające węglowodany złożone, których indeks glikemiczny jest niski( a dokładniej po przeczytaniu dzisiaj artykułu Skalara, trzeba by się skupić na ładunku glikemicznym). Odnosi się [...]
[...] zastosowanie ma właśnie odżywka białkowa (bo nie każdy ma możliwość lub tyle zacięcia, aby zabierać ze sobą: gotowaną pierś, puszkę tuńczyka, czy twaróg). A jeśli chodzi o węglowodany to dostarczajmy je z normalnego jedzenia dbając jednocześnie o to by ich indeks glikemiczny był odpowiedni do pory w jakiej je spożywamy. W ciągu dnia spożywajmy [...]
Indeks glikemiczny - to wyznacznik mówiący nam jak nasze ciało odpowie na posiłek zawierający węglowodany i w jakim stopniu poziom glukozy w naszej krwi wzrośnie. Czy w diecie redukcyjnej powinniśmy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, czy to pomoże nam zredukować wagę???. Moim zdaniem trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie co [...]
[...] dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego). 2. węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje [...]
[...] diety w białko powinny być odżywki wysokobiałkowe (np. WPC - koncentrat białek serwartkowych lub mieszanka o roznej charakterystyce uwalniania aminokwasow do krwiobiegu). - węglowodany (glukoza) to podstawowe paliwo mięśni i mózgu - są niezbędne do syntezy glikogenu oraz są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, enzymów oraz błonnika [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki kukurydziane = 85, kukurydza = [...]